Tuesday, May 10, 2011

alfatihah buat ayahanda br.ardi herman

salam...

malam ni berkesempatan baca blog lecturer ku, br.ardi herman... penuh sayu...penuh keinsafan......

moga jadi pedoman buat semua...

http://ardiherman.blogspot.com/

mama SELFISH>>>~



e="text-align: center;">
malam ni aku rajin. ye,,,,aku merapu lagi. kenapa?? entah,,,....sebab bila sesuatu kita tulis...kita luahkan akan kekal....kan?? kalau just cakap je....alaa...tah kemana menghilangnye ayat2 tu....


kenapa aku tulis MAMA SELFISH??


yee....malam ni...saya sedar satu perkara.......\

aku pentingkan diri sendiri...... walau tak la benda besar..tapi...aku sedar...dan sebenarnya aku baru sedar..... aku rasa bersalah pada dia...

SIAPA???

iaitu pada













encik suami tersayang..


apa yang aku dah buat??? yeeee......guwe mengaku dong....guwe pentingkn diri guwe.... dulu...encik suami nk suruh adam panggil dia bapak...tapi aku tak bagi.... aku nak suh panggil babah..atau abah...atau abi atau ape2 pun la...selain bapak... maka kami pun berlawan la.... masing2 nk ajar adam panggil bapak n babah.... mane pilihan adam ..maka dia yang menang.....\\\


tapi..tetiba mlm ni aku sedar..... encik suami takpernah sekat kemahuan aku... dia bagi aku kebebasan... malah dia sentiasa bagi aku galakan........ walau kadang2 aku degil...(bkn kadang2..tapi mmg DEGIL pon..)  dan ape yang aku buat tu salah dan kecikkn ati die...tapi die masih senyum...dan layan aku dengan baik... kata encik suami....

"abang tau...satu hari nanti anje akan sedar..."

betul kata dia.....kalau dia cakap banyak pun..bukan aku dengar...nanti aku nak menang jugak. kan??? 

(kadang2 aku rasa aku tak faham lelaki ni..hehe..penuh subjektif)

dan..terbukti betul kata2 dia.......malam ni aku sedar..aku tak patut sekat kehendak encik suami yang teringin adam panggil dia bapak... AKU SALAH>>>>

maafkan daku,wahai suami ku.........


"adam.......mama minta maaf. Adam sayang mama kan...??? mama & bapak sayang adam..!!!!"



so, bermula malam ni......aku akan ajar adam panggil encik suami..."BAPAK"...............

da...~


bapak,mama &adam....

TERBAIKK...!!

salam

kabare semua. Malam ni, aku rajin sikit. YEEE!!! mesti ade yang kate, eh?? sikit je? huishh....korang ni....biar la sikit2..yang penting istiqamah ..betul kan?

oleh itu, disebabkan aku rajin, cepat2 la aku on my lappy...oh laptop kesayanganku..bila la ko nak dibersihkan oleh tuan KO?? ish2...nampak sangat kemalasannya disitu. AKu? ishh..bukan apa......tak mau la dikatakan terlalu rajin... nanti aku riak plak. heheh...(helah bela diri)

orait, berkenaan tajuk diatas..kenapa aku katakan terbaik.? hmm...macam ni. hari ni aku bawa mr.avanza tu merayau ke batu caves. Why?? wuisshh...tak kan la aku buang tebiat nak naik bukit tu.... aku pi amek my beloved mum in law la.....(baik tak aku?? heheh....alala....selagi berkesempatan kan....)

on the way aku bawa kereta..........tetiba fikiran aku melayang. (korang jangan risau...aku masih focuss!!)
aku tengok sekeliling......aku teringat semua perkara......

dan satu perkara yang singgah difikiran aku tadi.........\\

ADAKALANYA PERKARA YANG TERJADI DI SEKELILING KITA ADALAH PERINGATAN UNTUK KITA...

kenapa aku cakap macam tu???

hm...entah. tapi itu yang dapat aku rasakan. everything. sebagai contoh....korang tengok orang pakai baju nampak pusat.....selalunya apa yang terdetik dlm fikiran korang??? "ishh....budak ni tak sedar diri ke??"" dan mcm2 andaian.......padahal kita tak sedar...kita dah su'zhon pada dia... kita dah mengumpat die... cuba jadikan tu pengajaran untuk diri kita.... mgkin dalam hati kita boleh cakap...."ya allah....bila aku ada anak nnti..moga allah izinkan untuk aku didik dia dgn ilmu islam...." or ape2 yang positif la....

betul tak??? bila kita positif sentiasa............kita akan jadi orang berguna..

aku? ishh....ni peringatan untuk aku la... dan untuk kita semua..... aku doa2 moga aku dpt jadi hamba yang bersyukur....hamba yang redha....hamba yang ikhlas........

aku tak perfect. SUMPAH....SERIUS>>> aku ni ngok ngek jugak.....sgt2 ngok ngek pun... tapi tak salah kan kalau kita nak improve sedikit demi sedikit.......

aku nak cuba terapkan think positif dlm diri...(boleh ke???? ku mohon ya tuhanku......)

sebab aku percaya..............kalau kita fikir kan -ve.....setiap benda tu akan jadi -VE.......

setiap perkara.......ade hikmahnya... cuma kadang kala kita tak nampak......sebab kita dibutakan dengan nikmat....

dan......seteruk2 orang lain...manatau allah takdirkan dia lebih baik dari kita......kan ke malu kita dgn diri sendiri.......betul tak??? baik kita perbetulkan diri dulu kan?

orait...gue mau sambung pelok2 adam...daa~

wajah baru

SALAM...

ALA.lupa pula nak ambil gambar blog yang dulu. arghh...lupa...guwe lupa2 lagi....

tetiba ai rasa sakit mata plak rumah bersepah. bukan sepah ape...tapi ai nmpak maca, berserabut. KAN??KAN?? hehe...soooo ai pun merajinkan diri edit dan cantikkn serba sedikit blog ai ni... hehhe..cantik tak??? (sila cakap cantik..kalau tak...............sila buatkan!!huh!!)

orait...agak2 ade tak semangat nak berBLOGGING??? heheh...tepuk dada tnya IMAN...=)

CHOPP!!!
mane lagi best untuk berblogging??

1.i
2.saya
3.aku
4.ai
5.ana
6.lina
7.guwe
8.campur jeee

hehhe.......mitak pandangan ye tuan/puan /dato/datin....

p/s: rasa cinta plak kat encik suami...heheh...psssst! i lap u sayang...=)

Tuesday, May 3, 2011

CERITA 1

ASSALAMUALAIKUM...

Sudah lama aku tak menulis kan. Memang lama. Kenapa aku kembali menggegarkan dunia dengan tulisan2 ku ini??? hahah....hoit budak kecik...perasan. heheh...... ok...ye la2..... terasa kangen la nak menulis. Bak kata orang JAWA......kok kangen banget arek nulis...

Belog ini aku nak ubah balik layout die..,, maca, buruk je kan>?? kasi la cun sikit.. baru la aku bernafsu nak bace... mak aii budak kecik ni...ayat tak bleh blah.... mentang2 da kawen.. hahha..(woit,,...suka hati ayam la kan?? hehe)

orait...rasanya malam ni aku taknak merapu panjang. (yeke???....T_T)

PENGIKUT INI BELOG